Tjieptja

Hanne Van Obberghen was mijmerend op zoek naar de juiste faculteit in Gent… tot ze tijdens haar zoektocht in de Arteveldestad botste op de weefgetouwen van de Sint-Lucas Hogeschool. Het was liefde op het eerste zicht en niet veel later startte Hanne haar studie in textiele vormgeving.

Finland

Om haar interesse voor de toegepaste ontwerpen verder te ontplooien, trok Hanne met een Erasmusbeurs onder de arm, een semester naar Häme Polytechnic in Finland. Dit was haar eerste kennismaking met Scandinavische designs, die later nog heel wat van haar creaties zou beïnvloeden.

In Finland werkte Hanne met een jacquard weefgetouw, een computergestuurd weefgetouw en voor haar afstudeerproject, een industriële weefgetouw.

Door het koude klimaat en de grote pakken sneeuw, werkte Hanne er heel vaak en graag met wol. Ook nu nog past ze de technieken om te werken met wol die ze toen leerde, heel vaak toe.

Noorwegen

Later reisde Hanne opnieuw naar Scandinavië, waar ze in Noorwegen carte blanche kreeg op een jacquard weefgetouw. Hanne ontwierp een grote verscheidenheid aan designs, allemaal met haar favoriete vezels, wol.

Ook het gebruik van industriële apparatuur voor vilten, kreeg Hanne er onder de knie. Dit was een geweldige ervaring en leidde tot het werk als een professionele textielontwerper in Tielt, België.

Tjieptja

In 2009 begon Hanne aan een nieuw avontuur. Met haar ‘acht as-weefgetouw’, ging ze deze keer in Polen op zoek naar inspiratie voor nieuwe ontwerpen. Dit leidde tot de geboorte van “Tjieptja,” het eigen label van Hanne.

De eenvoud van haar ontwerpen en de complexiteit van de gebruikte weeftechnieken zijn prachtig. Er komen zeker nog vele jaren van unieke designs!