Sarah D'hondt

Sarah D’hondt volgt klassieke zang bij Cathérine Van De Velde (Academie van Tielt). Ze krijgt er niet alleen een uitstekende techniek aangeleerd door de coloratuursopraan. De wereld van interpretatie gaat open via lyrische kunst, hedendaags werk (o.a. Stripsody van Cathy Berberian, grafische partituur John Cage) en het klassieke lied ( bv. Die Alte van A.W. Mozart).

Wanneer Sarah D’hondt voor haar hogere studies in Gent belandt, komt ze in contact met jazzmuzikanten. Ze wordt uitgenodigd om te zingen in het project ‘Douce Ambiance’ van Rein De Vos. Een bezetting die zowel Frans Chanson als gipsyjazz brengt. Frans Chanson brengt haar naast de vocale uitdaging opnieuw de kans om diep in te gaan op interpretatie, het ‘brengen’.

Na twee jaar grijpt Sarah D’hondt de kans om in Frankrijk te studeren.  Ze krijgt er niet alleen de Franse tongval onder de knie.  Ze wordt er nog meer gecharmeerd door de Franse populaire cultuur van de jaren ’20-’60 en beslist in 2010 terug op het podium te stappen met haar eigen bezetting. Het Sarah D’hondt Quartet werd geboren.  In 2013 wint Sarah D’hondt het Concours de la Chanson Alliance Française in Den Haag.

In de zomer van 2015 startte de opname van de debuutplaat ‘Souvenir’. Met Souvenir heeft de altijd expressieve Sarah D’hondt – ze werd ooit door Kurt Van Eeghem vergeleken met de bekendste artieste van haar tijd Mistenguett, waarna Liesbeth List Sarah prompt tot haar persoonlijke favoriete uitriep (“Zij is het lied!”) – een plaat gemaakt die een ode brengt aan een prachtige periode uit de muziekgeschiedenis.

Wie tijdens de voorbije vijf jaar het genoegen heeft gehad om Sarah D’hondt, met Quartet of slechts begeleid door accordeon of gitaar, aan het werk te zien, herinnert zich die dag vast wel. Een podium vol bekende en minder bekende Franse liedjes, gebracht door een betoverende stem op een manier die aan de ribben blijft plakken.

Want een chanson is niet zomaar een lied. Het is een verhaal van passie, tederheid en verdriet. Van persoonlijke herinneringen ook. Dertien stuks vertelt Sarah er, op Souvenir. Dertien unieke en eigenzinnige arrangementen van klassiekers, waarvan sommige tijdens tientallen optredens uitvoerig zijn getest en goedgekeurd, en waarvan andere zelfs Sarahs meest enthousiaste volgers zullen verrassen. Allemaal worden ze gebracht op plaat zoals ze steevast live werden vertolkt: intens echt en onder begeleiding van een troep talentvolle muzikanten: Lieven van Pee (contrabas), Bart Vervaeck (gitaar) en Stijn Bettens (accordeon en arrangementen). Daarbij werden ook gastmuzikanten Wim Segers (vibrafoon, slagwerk en gefluit) en Frederik Van den Berghe (drums en percussie) uitgenodigd.

Souvenir is de perfecte compagnon voor nu, op die koude winteravonden. Maar ook voor straks, want dan wordt het weer lente en keert de liefde terug in ’t land. Enfin le printemps!”