Muya

Haar doel is om de rest van de wereld te laten kennismaken met het rijke erfgoed van de traditionele Ethiopische weefkunsten. Heel wat producten van Woven Stories zijn aangkocht bij Sara Abera. Zij slaagde er ook in om Ethiopische wevers en ambachtslieden samen te brengen, zodat ze in betere omstandigheden kunnen werken.

De producten van Muya zijn authentiek, van hoge kwaliteit en allen handgemaakt. De geweefde producten zijn geïnspireerd op traditionele Ethiopische patronen.

Het woord “Muya” betekent “talent” in Ge’ez, een kerkelijke taal in Ethiopië, die geboorte gaf aan het Amhaars Script.

Muya is het eerste Ethiopische bedrijf dat het zeer begeerde International Fair Trade Association lidmaatschap kon verkrijgen.

Muya’s textiel wordt verkocht in een aantal van de meest up-market winkels in de wereld – van Club 55 in St. Tropez tot designer winkels in New York, Tokyo, Athene, Wenen en Zürich.

Met textiel als stem probeert Muya de schoonheid, vitaliteit en kunstzinnigheid van Ethiopië met de wereld te delen. Sara Abera inspireert meester ambachtslieden tot geavanceerde ontwerpen. Elk stuk is prachtig handgemaakte luxe en verrijkt de hedendaagse levensstijl. Muya Ethiopië is een ervaren exporteur en ontving in 2008 de prestigieuze Millennium award. Muya is ook het eerste Ethiopische bedrijf om het lidmaatschap van de World Fair Trade Organization verkrijgen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Woven Stories werkt samen met Muya omwille van de kwalitatief hoogstaande producten maar niet in het minst, ook omdat het een maatschappelijk verantwoorde onderneming is. Muya gelooft erin dat, door zaken terug te geven aan onze gemeenschap en het delen van onze rijkdom aan kennis en ervaring, het een zeer duurzame manier is om een gezonde en economisch gezonde toekomst uit te bouwen. Hieronder zijn een paar van de vele manieren waarop Muya op een maatschappelijk verantwoordelijke manier investeert:

  • Muya betaalt aanzienlijk hoge lonen voor hun medewerkers en stimuleert werknemers om hun kinderen allen naar school te sturen.
  • Muya subsidieert de maaltijden van haar medewerkers zodat ze hun geld kunnen besparen en het kunnen investeren in hun gezin.
  • Muya biedt opleidingen aan vrouwen in gevangenissen, zodat zij deze vaardigheden kunnen ontwikkelen en later terug kunnen inzetten.

De hierboven beschreven bijdragen zijn enkele van de vele manieren waarop Muya iets teruggeeft aan de maatschappij die ons zo veel heeft gegeven. Onder de vorm van verschillende rijke culture, gebruiken en haar prachtige ontwerpen. Muya Ethiopia en Woven Stories zijn trots om dit te kunnen samenbrengen en om dit te kunnen delen met het grote publiek.

JP DV

foto’s en tekst © Delphine Vandenbossche