Gent en de buffalo's

Buffalo Bill Cody bracht zijn beroemde Wild West Show naar Europa in 1890 en deed dit opnieuw, tien jaar later. Op deze tweede Europese tour, bracht de jongeman ook een bezoek aan Gent in September 1906. In zijn fel besproken spektakel waren Indianen en Amerikaanse buffels vaste deelnemers. De Gentenaars waren zo onder de indruk van deze spectaculaire show en de buffels dat ze de naam van hun nieuw gevormde voetbalteam… “De Buffalo’s” noemden.

buffalo

Bijna uitgestorven

Woven Stories brengt wol en garen van buffel naar Gent als een link tussen de stad en deze machtige dieren maar… ook als een herinnering aan hun lot in de handen van de Noord-Amerikaanse pioniers. Aan het begin van de 19e eeuw werd de buffelpopulatie geschat tussen de 60 en 100 miljoen. De grootschalige slachting van de Amerikaanse buffels door blanke kolonisten en de Amerikaanse overheid bracht dit aantal tot nog maar een paar honderd in 1880. Buffalo Bill Cody zelf verdiende zijn bijnaam door het doden van niet minder dan 4000 buffels voor de Kansas Pacific Railroad, die het vlees als voedsel serveerde aan zijn werknemers.

De slachtpartijen van de buffels waren op grote schaal en harteloos. Het werd door de blanke kolonialisten ook gezien als een “handige” manier om de Indiaanse bevolking te reduceren, door hen minder toegang te geven tot deze voor hen waardevolle bron van voedsel en huiden. De populatie van de buffel kromp en zo ook de Indiaanse bevolking.

De Indianen die ooit de kuddes volgden om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud, werden steeds meer afhankelijk van de ‘blanke man’ om te overleven. Zo moesten ze ook steeds meer voldoen aan de eisen van de regering om de gronden dat voor hen ‘voorzien’ waren, te kunnen blijven gebruiken.

Vandaag is de Amerikaanse buffelpopulatie opnieuw aangegroeid tot bijna 600.000, grotendeels door ranches die de dieren kweken voor hun vlees. Deze praktijk levert jaarlijks ook ongeveer 10.000 pond (4545 kg) wol van buffels.
Deze zachte, duurzame vezel is een kostbare herinnering aan de merkwaardige band van de Amerikaanse Buffalo’s met Gent.

Woven Stories verkoopt naast de wol op zich, ook mutsen, sjaals en handschoenen van buffelwol.

Jerry Potts – DV

Video

adventures_of_buffalo_bill_xlg small