Gelamo

Met haar spontane brede glimlach nodigt ze me uit om het ook eens te proberen. De Dorze stam in het zuiden van Ethiopië is bekend omwille van hun uitmuntende weefkunsten. Ze is een meesteres, dit is duidelijk. Van generatie op generatie, zij spint, hij weeft.

Shamma

De vaak zeer kleurrijke doeken zijn erg populair in heel Ethiopië. Veel wevers trekken met hun ezelskarren door het ganse land om hun geweven goederen te verkopen. De Dorze zijn ook de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië, de Shamma, een zeer fijn geweven witte katoenen doek. Helaas is geïmporteerd Chinees textiel de dag van vandaag vaak goedkoper… tegenwoordig zien we vaak volledige stammen waar iedereen in een vaak identieke t-shirt loopt… de teleurgang van een prachtige ambacht en heel wat kennis?

gamo
gamo

Weef je huis

Het meest opvallende kenmerk van een Dorze dorp zijn de hoge en geweven hutten, in de vorm van een bijenkorf. De hutten zijn gemaakt van lange bamboepalen, rond de palen wordt de hut geweven van bamboerepen en bladeren van de Enseteplant. Deze plant wordt ook wel ‘the false banana’de genoemd omdat hij erg lijkt op een bananenboom maar geen bananen levert.

Hutten

De hutten worden stevig in de grond gegraven en bovenaan bij elkaar gebonden. Bamboe is echter gevoelig voor rotten, en bovendien gewild als voedsel voor termieten. Vandaar dat de onderkant van de hutten na verloop van tijd verwijderd wordt. De hut wordt dus iets kleiner, en verplaats naar een ander plekje. De hutten blijven zo een lange tijd, gemiddeld veertig jaar, in gebruik, totdat ze te klein zijn om nog in te wonen.

gamo

fotos en tekst © Delphine Vandenbossche