Alem

Ethiopië is de bakermat van de koffie. In de regio Kaffa werden de eerste wilde koffiestruiken ontdekt en volgens diverse bronnen is de naam koffie afgeleid van Kaffa. De koffieteelt is tot op vandaag nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten voor het land.
Een bijzonder aspect van de unieke koffiecultuur is de uitgebreide Ethiopische koffieceremonie waarvoor Alem ons uitnodigt. Een traditie die bijna 800 jaar oud is en nog dagelijks in ere gehouden wordt door een groot deel van de bevolking.

Gastvrijheid

Een uitnodiging om de koffieceremonie bij te wonen is een schitterend voorbeeld van de Ethiopische gastvrijheid. Bij de koffie wordt als versnapering popcorn geserveerd. De ceremonie vormt een centraal onderdeel van het sociale gebeuren. Het biedt de gelegenheid om te praten over de gemeenschap, politiek, het leven.

Muya
alem

Onderwijs

Zo vertelt Alem dat ze al 10 jaar voor de klas staat. Ze geeft les in een Internatione school. Na haar studie rechten, studeerde ze ook voor leerkracht lager onderwijs. Een vrouw die weet van aanpakken.

Ze leert haar kinderen óók tijdens deze koffieceremonie hoe belangrijk het is om naar school te gaan.
Niet iedereen krijgt die kans. Bijna 60 procent van de kinderen in Ethiopië werken om het gezinsaankomen aan te vullen. Kinderen die de kans krijgen om naar school te gaan, krijgen niet alleen meer kansen maar zijn vooral ook blij dat ze daar weer even gewoon kind kunnen zijn.

‘Vision for new life’

Als leerkracht weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om reeds op jonge leeftijd onderwijs aan te bieden. In het kader hiervan richtte de ondernemende Alem vorig jaar de NGO ‘Vision for new life’ op. Met deze NGO wil ze de mogelijkheid creeëren om kosteloos kleuteronderwijs aan te bieden aan kinderen vanaf 3 jaar in één van de armste buurten ten zuiden van Addis.

alem

Woven Stories ondersteunt de NGO Vision for new life door het verkopen van de producten van Alem en haar man.

foto’s en tekst © Delphine Vandenbossche